uleiuri esentiale antivirale earome

Termenul de valabilitate al uleiurilor esențiale

În timp, uleiurile esențiale se oxidează și își pierd treptat calitățile terapeutice. Oxidarea este un proces lent, care se desfășoară pe parcursul a mai multor luni de zile.

Durata de viață a uleiurilor variază în funcție de mai mulți factori, printre care compoziția chimică a uleiului, calitatea plantei din care e extras, metoda de distilare, condițiile de distilare / îmbuteliere / păstrare pe parcursul lanțului de distribuție și, nu în ultimul rând, condițiile în care ne păstrăm fiecare dintre noi uleiurile.

Pentru a prelungi durata de viață  a uleiurilor, se recomandă păstrarea lor la rece (de preferință în frigider), în sticle de culoare închisă și cu dopul închis ermetic.  Mai multe recomandări de păstrare a uleiurilor esențiale puteți citi în acest articol.

Timpul de valabilitate se calculează de la deschiderea sticlei. Pentru a vă fi mai ușor să rețineți, puteți să lipiți o etichetă mică pe sticlă, pe care să scrieți data deschiderii  +/- durata sa de viață din tabelul de mai jos.

Care e durata de viață a uleiurilor?

Următoarele intervale prezentate sunt orientative și valabile pentru uleiuri păstrate în condițiile descrise mai sus. Pentru uleiuri ce nu sunt păstrate la rece și întuneric, înjumătățiți perioada.

Cum îmi dau seama dacă uleiul e oxidat?

  • și-a schimbat mirosul
  • a devenit tulbure
  • și-a schimbat consistența, textura, a devenit mai vâscos. Acest indiciu e valoros împreună cu cele de mai sus, deoarece anumite uleiuri – santal, cedru etc – devin mai vâscoase la rece și revin la consistența inițială la temperatura camerei; acest lucru se întâmplă din cauza compoziției lor chimice, nu a faptului că ar fi oxidate.

Uleiul meu nu e pe listă, cum știu care e durata lui de viață?

În funcție de compoziția chimică.

1-2 ani: Uleiuri bogate în monoterpene, mai ales limonene. Cu cât concentrația de monoterpene e mai mare, cu atât scade durata de viață. Majoritatea citricelor, exceptând Bergamota, au o concentrație de aproximativ 90% monoterpene , deci au viața cea mai scurtă.

2-4 ani: Majoritatea uleiurilor, cu concentrație mare de aldehide, oxizi, monoterpenoli, esteri, eteri, fenoli și ketone.

4-8 ani: Uleiuri bogate în sesquiterpene și/sau sesquiterpenoli.  Deși aroma acestor uleiuri se îmbunătățește cu timpul, puterea lor terapeutică poate să scadă. De aceea, e recomandat să fie folosite în scopuri terapeutice în cadrul limitei mai joase de viață, adică 4 ani.

Notă gramaticală: Am remarcat că, mai ales în mediul online, este des folosită sintagma ”uleiurile oxidează”.  Acestă exprimare rezultă din traducerea exactă din limba engleză – ”essential oils oxidize”.

În limba română, însă, această exprimare nu este tocmai corectă.

”A oxida” este atât verb tranzitiv, cât și reflexiv. Cu alte cuvinte, avem două sensuri:

a oxida –forma tranzitivă = a face ceva cuiva  – Apa oxidează fierul.

a se oxida – forma reflexivă = a face ceva sieși – Fierul se oxidează la umezeală.

Prin urmare, când spunem despre uleiurile esențiale că se strică, forma corectă este ”uleiurile esențiale SE oxidează”, adică interacționează cu aerul și lumina, schimbându-și proprietățile; acțiunea e asupra sinelui, nu asupra altora.

Rețineți

Uleiurile esențiale se oxidează în contact cu aerul, lumina și căldura.

 

sursa foto: OilsHealthy 
surse:
https://www.aromaweb.com/articles/essentialoilshelflife.asp
http://roberttisserand.com/2013/07/lemon-on-the-rockskeep-your-essential-oils-cool/
https://www.planttherapy.com/blog/wp-content/uploads/2016/02/ESSENTIAL-OIL-SHELF-LIFE.pdf