Bine de știut pentru început

Păstrarea uleiurilor esențiale

Uleiurile esențiale se pot strica?

Uleiurile esențiale nu se strică așa cum o fac alimentele și nici nu râncezesc precum uleiurile vegetale. Ele, în schimb, se oxidează, pierzându-și treptat valoarea terapeutică. Contactul prelungit cu aerul, lumina și/sau căldura nu fac decât să grăbească acest proces de oxidare, care – odată început – e aproape imposibil de oprit. Veste bună este că oxidarea uleiurilor esențiale nu e un proces rapid – poate dura luni de zile.

Deci nu vă îngrijorați dacă ați uitat trusa cu uleiuri esențiale în mașină, la temperaturi înalte într-o zi de vară, pentru câteva ore. Uleiurile n-au pățit nimic grav. Și nici nu sunt deranjate dacă le mai supuneți din când în cînd la variații de temperatură (de exemplu pe parcursul unui drum în vacanță sau dacă uitați sticla pe raft o zi, între 2 folosiri), atâta vreme cât le păstrați la rece majoritatea timpului.

Nu toate uleiurile se oxidează în aceeași perioadă de timp. Citricele sunt cele mai predispuse la oxidare, datorită conținului mare de limonene. Uleiurile bogate în sesquiterpene, cum sunt Santalul și Patchouli, se oxidează mai greu și chiar își îmbunătățesc aroma în timp. Dar toate uleiurile se oxidează și își pierd valoarea terapeutică în cele din urmă. Modul în care sunt păstrate, însă, poate face diferența în ceea ce privește durata de viață a uleiurilor dumneavoastră.

Pași pentru a prelungi durata de viață a uleiurilor esențiale

Ideal este să păstrați uleiurile esențiale la frigider. Temperatura obișnuită a frigiderelor (2-6oC) este cea mai potrivită pentru uleiurile esențiale. Totuși, atenție la 2 aspecte:

  • există posibilitatea ca mirosul uleiurilor esențiale să cuprindă mâncarea din frigider. Pentru a evita acest lucru, plasați-le într-o cutie de lemn sau plastic, sau într-o pungă cu închidere etanșă.
  • uleiurile devin treptat tot mai vâscoase pe măsură ce se răcesc. Acest lucru nu e evident la majoritatea uleiurilor, dar unele pot fi greu de picurat (de exemplu Santalul, Cedrul sau Trandafirul). Vă recomandăm să le încălziți ușor între palme, pentru a facilita curgerea lor.

Dacă pentru dumneavoastră frigiderul nu este o opțiune, atunci căutați-le uleiurilor esențiale un loc răcoros, uscat, ferit de lumină.

Recipientele cele mai potrivite sunt sticlele de culoare închisă, ce nu permit luminii să ajungă la produsul din interior. Evitați să păstrați uleiurile esențiale în recipiente de plastic, deoarece uleiurile corodează plasticul și se vor deteriora astfel mult mai repede. Tot din același motiv, evitați să cumpărați sticle de ulei esențial care au atașate la dop pipete cu pară de cauciuc. Alegeți mai bine capace cu reducător de orificiu/picurător.

Pentru a preveni pătrunderea aerului, asigurați-vă mereu că au fost bine înfiletate dopurile la închiderea sticlei. Pe același considerent, e indicat ca , pe măsură ce folosiți uleiul din sticla mare, să îl mutați în recipiente mai mici. Acest lucru reduce cantitatea de aer cu care uleiul intră în contact în interiorul sticlei.

Păstrați uleiurile esențiale departe de orice sursă deschisă de foc, deoarece sunt inflamabile. Nu lăsați candele cu lumânări aprinse nesupravegheate în apropierea sticlelor de uleiuri esențiale.

Păstrați uleiurile esențiale departe de accesul copiilor și/sau al animalelor de companie. S-au întâmplat lucruri nedorite din cauza ingerării uleiurilor esențiale de către copii sau animale de casă.

Semne de oxidare

  • Uleiul nu mai are același miros proaspăt și plăcut. S-ar putea să nu fie evident, pentru că oxidarea are loc în timp, dar dacă achiziționați o sticlă nouă, veți simți diferența. Dacă mirosul e sesizabil schimbat, atunci cel mai probabil uleiul e oxidat.
  • Uleiul a devenit tulbure, prezintă sedimente. Acest lucru se poate întâmpla mai ales citricelor. În acest caz, puteți încerca să salvați o parte din ulei, astfel: lăsați sedimentele să se așeze pe fundul sticlei, proces care poate dura câteva ore. Apoi, cu o pipetă curată, transferați uleiul limpede din partea de sus a sticlei într-o altă sticlă curată, iar uleiul cu sediment aruncați-l.
  • Uleiul și-a schimbat textura, s-a îngroșat. Acest indiciu e valoros împreună cu cele de mai sus, deoarece anumite uleiuri – santal, cedru etc – devin mai vâscoase la rece și revin la consistența inițială la temperatura camerei; acest lucru se întâmplă din cauza compoziției lor chimice, nu a faptului că ar fi oxidate.

Nu vă bazați pe testerele din magazine sau plafare pentru a vă face o idee despre cum trebuie să arate sau să miroasă un ulei proaspăt. Șansele sunt mari ca acele testere să fie în plin proces de oxidare, sau chiar oxidate, datorită contactului pe care îl au cu aerul prin deschiderile repetate ale sticlei și datorită păstrării la lumină și căldură mai mari decât e indicat.

[av_notification title=’Rețineți!’ color=’blue’ border=” custom_bg=’#444444′ custom_font=’#ffffff’ size=’normal’ icon_select=’yes’ icon=’ue82b’ font=’entypo-fontello’ admin_preview_bg=”]
Uleiurile esențiale se simt cel mai bine la rece și întuneric
[/av_notification]

Pentru a vedea diversele termene de valabilitate ale uleiurilor esențiale, vă recomandăm acest articol: Termenul de valabilitate al uleiurilor esențiale

 

sursa foto:prozeny.blesk.cz
surse:
– https://www.aromaweb.com/articles/essentialoilshelflife.asp
– https://www.aromaweb.com/articles/storing.asp
– http://roberttisserand.com/2013/07/lemon-on-the-rockskeep-your-essential-oils-cool/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *