Bine de știut pentru început

Inhalarea uleiurilor esențiale

Inhalarea este cea mai simplă și, în principiu, cea mai sigură metodă de folosire a uleiurilor esențiale. Inhalarea înseamnă, după cum ușor se înțelege, pătrunderea moleculelor din aer în organism, prin intermediul sistemului olfactiv.

Sistemul olfactiv reprezintă totalitatea organelor și celulelor implicate în simțul mirosului. Când inspirăm prin nas, moleculele din aerul inspirat interacționează cu organele olfactive și, aproape instantaneu, cu creierul. Când inspirăm prin nas și gură, moleculele pătrund și în căile respiratorii, până la plămâni, și interacționează cu întregul sistem respirator. Astfel, inhalarea uleiurilor esențiale acționează asupra organismului prin mai multe căi și sisteme, acționând holistic.

Cum ne afectează uleiurile esențiale emoțiile?

  • Particulele de ulei esențial sunt captate de perișorii din nas, pătrund rapid în mucoasa nazală de unde aroma e transportată instantaneu la creier, la centrul mirosului = bulbul olfactiv.
  • Centrul olfactiv transformă aroma într-un cod neural, care e transmis la centrul emoțiilor = sistemul limbic, și mai departe către centrul memoriei de scurtă durată = hipocampusul și centru memoriei de lungă durată = hipotalamusul.
  • Informația este apoi transmisă glandei pituitare (hipofiza), care este considerată creierul endocrin al organismului, și la restul glandelor, ce încep să secrete hormonii corespunzători lor, aducând echilibru hormonal și senzații de bine.

Schematic, ar arăta așa:

Nas → Centrul mirosului → Centrul emoțiilor → Centrul memoriei de scurtă durată → Centrul memoriei de lungă durată → Hipofiza (creierul endocrin) → Sistemul endocrin

Astfel, creierul stabilește conexiuni solide între anumite mirosuri, emoții și amintiri și determină un răspuns predictibil în situații similare.

Adică, de exemplu, dacă prima declarație de dragoste a fost însoțită de un buchet de trandafiri, vom asocia mereu mirosul de trandafiri cu sentimente romantice, și ne vom simți bine sau ușor nostalgici atunci când vom resimți acel miros. Sau invers, dacă ne pierdem slujba, iar șeful tocmai mânca o portocală când ne-a dat vestea cea rea, s-ar putea să simțim o aversiune pentru aroma portocalei o bună perioadă de timp după incident, și poate chiar să nu știm de ce.

Când e recomandată inhalarea uleiurilor esențiale?

  • în situații de probleme sau dificultăți emoționale: anxietate, depresie, insomnie, doliu, adaptare la nou, furie, etc.
  • în caz de probleme ale tractului respirator: congestie, rinită, sinuzită, tuse, laringită etc.
  • în caz de afecțiuni transmise pe calea aerului (atât ca prevenție, cât și ca ajutor în vindecare): viroze, gripă, bolile copilăriei, enteroviroze etc.
  • în caz de greață și vărsături.

Cum pot să inhalez uleiurile esențiale?

Există mai multe metode. Cele mai  comune sunt:

  • inhalații de pe anumite materiale: batistă, șervețel, eșarfă, pernă, etc.
  • evaporare – uleiurile esențiale pot fi picurate pe diverse suprafețe, precum cele enumerate mai sus, și lăsate să se evapore, timp în care se va simți aroma lor
  • inhalații de pe accesorii destinate aromaterapiei: inhalatoare personale (de tipul creioanelor nazale), pandantive, brățări cu recipient pentru adăugarea uleiurilor esențiale
  • difuzarea cu ajutorul difuzoarelor pentru aromaterapie. Mai multe informații puteți citi în articolul Difuzarea – cât, cum, pentru ce
  • spray de cameră
  • inhalații cu aburi

Aceste ultime două metode, precum și alte idei de inhalare, găsiți detaliate în articolul Cum folosim uleiurile esențiale.

sursa foto: esplanadetergesteo.it
surse:
https://www.takingcharge.csh.umn.edu/explore-healing-practices/aromatherapy/how-do-essential-oils-work
http://www.usingeossafely.com/inhaling-essential-oils-why-you-should-when-and-how/
https://www.takingcharge.csh.umn.edu/how-do-i-choose-and-use-essential-oils
https://naha.org/explore-aromatherapy/about-aromatherapy/methods-of-application

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *