Cum folosim uleiurile esențiale

Există 3 metode principale de folosire a uleiurilor esențiale:

  1. – inhalarea
  2. – aplicarea topică, pe piele
  3. – ingerarea – atragem atenția că această metodă se recomandă a se face doar la sfatul și sub supravegherea unui specialist, pe termen scurt și pentru probleme punctuale.

În general, se recomandă ca majoritatea uleiurilor să fie diluate într-un solvent natural, pe care îl vom numi bază purtătoare, înainte de aplicarea pe piele. Această bază este reprezentată în general de uleiurile și unturile vegetale: ulei de cocos (fracționat sau nu), de migdale dulci, de măsline, de avocado, unt de shea etc. Gradul de diluare depinde de vârsta persoanei care va folosi uleiul, de afecțiunea care se vrea ameliorată, de starea de sănătate a persoanei, uneori și de tratamente medicamentoase concomitente etc. Copiii, femeile însărcinate, persoanele cu afecțiuni grave, persoanele în vârstă trebuie să utilizeze cu precauție uleiurile esențiale. Dacă sunt folosite prin inhalare, nu este necesară diluarea uleiurilor esențiale în baze purtătoare.

Folosirea uleiurilor esențiale nu exclude vizita la medic, iar tratamentul indicat de acesta nu trebuie înlocuit cu uleiuri esențiale fără consimțământul acestuia. Uleiurile esențiale sprijină organismul în procesul de recuperare. Difuzate periodic în încăperi, ele pot acționa preventiv asupra anumitor afecțiuni (de ex. cele declanșate de viruși și/sau bacterii) și pot influența starea psihică, emoțională și mentală, prin proprietățile calmante, relaxante, antidepresive, revigorante, tonice etc.

În continuare, vă prezentăm pe scurt cele mai comune metode de folosirre a uleiurilor esențiale.

Inhalarea

  1. difuzarea este cea mai simplă, în principiu lipsită de riscuri și foarte eficientă metodă de folosire a uleiurilor esențiale. Se face cu ajutorul unui difuzor special pentru uleiuri esențiale (cu vapori reci, ce funcționează cu ultrasunete), prin adăugarea unei cantități de apă recomandate de aromaterapeut sau în instrucțiunile de folosire a aparatului și a câtorva picături (aproximativ 5-8) de ulei esențial. Aceste cantități se pot modifica în funcție de context (mărimea încăperii, uleiul folosit, preferințe personale etc). Recomandarea specialiștilor este de a difuza intermitent: 30-60 de minute difuzare, 30-60 de minute pauză, în încăperi aerisite în prealabil și ventilate. Pentru copii, difuzarea este, teoretic, cea mai sigură metodă de folosire a uleiurilor esențiale; în scopuri preventive, se pot difuza zilnic cantități mici de ulei (câteva picături în 24h), cu pauze periodice; în situații acute, de exemplu răceli, se recomandă difuzarea de 3-4 ori pe zi câte 30-60 min. Mai multe puteți citi în articolul Difuzarea – cât, cum, pentru ce
  2. inhalatoare personale – de tipul creioanelor nazale. Cantitatea de ulei recomandată este de aproximativ 8 picături pentru copii și maxim 15 pentru adulți. Dacă folosiți un singur ulei, se poate picura direct pe cartușul din bumbac al inhalatorului. Dacă doriți să combinați mai multe uleiuri, vă recomandăm să le amestecați întâi într-un recipient, în care să inserați apoi fitilul din bumbac și să îl rotiți, până la absorbția completă a uleiurilor. Inhalatoarele se pot folosi aproximativ 3-4 săptămâni (dar poate și mai mult de atât, dumneavoastră decideți când mirosul nu mai corespunde nevoilor dumneavoastră), după care ar putea fi necesară o reaplicare, mai ales a notelor de vârf, care se evaporă mai repede.
  3. inhalații direct din sticlă – metodă nerecomandată copiilor
  4. inhalarea cu ajutorul aburilor: Puneți 1-2 picături de ulei esențial într-un bol cu apă fierbinte, poziționați-vă cu fața deasupra bolului și acoperiți-vă capul cu un prosop. Închideți ochii și inhalați adânc, maxim 5 minute. Această metodă este potrivită mai ales pentru probleme respiratorii, deci se folosesc uleiuri esențiale eficiente în susținerea sistemului respirator. Notă 1: metodă nerecomandată copiilor sub 7 ani; copiii mai mari de 7 ani pot folosi ochelari de înot pentru protejarea ochilor. Notă 2: Dacă doriți să folosiți mai multe uleiuri esențiale, faceți amestecul într-un recipient separat (de ex. într-o sticlă de 5 ml cu picurător), agitați bine înainte de utilizare și picurați 1-2 picături din amestecul respectiv în baia de aburi.
  5. inhalații de pe batistă sau șervețel de hârtie
  6. spray de cameră – într-o sticlă cu vaporizator / pulverizator, se amestecă 250 ml de apă cu aprox 15-20 picături ulei esențial, se agită bine și se pulverizează perdele, tapițerii, covoare. Puteți ajusta cantitățile în funcție de necesități, preferințe, uleiurile folosite etc.
  7. câteva picături de ulei esențial aplicate pe pernă, pe haine, pe eșarfe. Testați întotdeauna pe o bucată mică a materialului, pentru a vă asigura că nu se deteriorează și/sau nu rămân pete.
  8. odorizant de mașină – câteva picături pe o bucată de material, sau un carton, aplicate la gurile de ventilație (atenție să nu atingă suprafețele de plastic), sau agățate la oglindă.
  9. accesorii pentru aromaterapie – pandantive sau brățări prevăzute cu dischete de bumbac, fetru etc., în care pot fi adăugate picături de ulei esențial și pot fi mirosite oricând se simte nevoia.

 

Aplicare topică (pe piele)  

  1. masaj cu ulei esențial diluat în ulei vegetal (migdale, cocos, avocado, măsline, unt de shea etc.). Cantitățile diferă în funcție mai multe aspecte, dar în general se ține cont de vârsta persoanei pe care se va aplica uleiul, perioada de timp în care se va aplica amestecul și felul problemei. Totodată, țineți minte ca întotdeauna să testați întâi răspunsul pielii și al organismului la fiecare ulei, diluând mai tare, iar apoi să reveniți la concentrația potrivită pentru dumneavoastră. Mai multe despre diluare, cantități și recomandări, puteți citi în acest articol: Diluarea uleiurilor esențiale
  2. în apa de baie – câteva picături de ulei esențial, diluat în ulei vegetal, puse în apă când cada este umplută complet (altfel uleiul esențial se evaporă împreună cu apa caldă, înainte de a intra dvs în apă), dispersat întotdeauna (ca să nu fie iritant pt piele) și cu ușa închisă. Metodă foarte eficientă pentru hidratare, probleme de piele sau emoționale, dar și în caz de răceală, gripă sau alte afecțiuni respiratorii.
  3. dușurile – ulei esențial aplicat pe burete, împreună cu gelul de duș, frecat pe corp pe tot parcursul dușului; ulei esențial diluat în ulei vegetal și aplicat pe piele înainte de duș; cada astupată cu un dop, câteva picături de ulei adăugate în apa care se adună vor pătrunde în corp prin talpă, iar vaporii care se ridică vor fi inhalați.
  4. comprese – calde sau reci. Câteva picături de ulei esențial amestecate în ulei vegetal, îmbibat un prosop, bucată de material, dischetă demachiantă etc., în acest amestec, aplicată pe piele și înfașurat o folie sau un bandaj pe deasupra. Se poate ține câteva ore. Metodă foarte eficientă pentru a scădea febra.

Gargară și spălături ale gurii – 4-5 picături mici de ulei esențial în jumătate de pahar cu apă, făcut gargară și clătită gura, apoi scuipat. Se poate adăuga miere și/sau oțet natural de miere. Metodă foarte eficientă pentru dureri de gât, probleme respiratorii, probleme ale gurii, respirație urât mirositoare (halenă).

Intern (ingerare) – această metodă e recomandat a se face doar la nevoie (boală), pe perioade scurte de timp și sub supravegherea unui specialist. În acest caz, este absolut necesar să folosiți doar uleiuri esențiale de calitate, pure. Pentru a evita iritarea mucoaselor tractului digestiv, uleiurile esențiale trebuie combinate cu miere sau ulei vegetal (de avocado, de măsline etc). Uleiurile esențiale nu trebuie folosite intern mai mult de 3 săptămâni. Nu dați niciodată copiilor uleiuri esențiale intern, dacă acest lucru nu v-a fost prescris de medic.

Diverse:

  • parfumuri, apă de toaletă: ulei esențial + alcool
  • soluții împotriva insectelor: ulei esențial + ulei vegetal
  • plastilină pentru copii / aluat : apă, sare, făină, uleiuri vegetale și uleiuri esențiale, +/- colorant alimentar
  • adăugate la soluțiile de curățare a casei (podele, tapițerii, ustensile de bucătărie etc)
  • adăugate în șampoane și alte articole de îngrijire a părului
  • adăugate în creme, loțiuni, geluri de duș
  • pentru reîmprospătarea pot-pourrie- urilor
sursa foto: ideadigezt.com