uleiuri esentiale pentru piele masaj

Aplicarea pe piele – când, de ce, cum

Când o substanță este aplicată pe piele, ea va penetra ușor pielea și va ajunge apoi în fluxul sanguin. Diluarea corespunzătoare permite uleiurilor esențiale să pătrundă încet în piele și să exercite efecte pozitive în neplăceri precum inflamații, dureri și alte probleme localizate în straturile mai profunde ale pielii. Și prin inhalare, uleiurile esențiale se împrăștie în tot corpul, dar atunci când avem de-a face cu o problemă bine localizată, aplicarea topică este, în general, mai eficientă.

Cum funcționează uleiurile esențiale când sunt aplicate pe piele?

Moleculele uleiurilor esențiale sunt suficient de mici încât să pătrundă prin stratul superior al pielii (epiderma) și cu cât sunt mai mici, cu atât se absorb mai repede.  Trec apoi la straturile mai adânci (derma), pătrund în fluxul sanguin prin capilare și sunt astfel transportate în întreg organismul. Datorită caracteristicilor lor biochimice specifice, moleculele de ulei esențial se prind de receptorii celulari ai organului-țintă și își exercită acțiune.   Prin această trecere prin tot corpul, uleiurile esențiale desfășoară și o activitate de revitalizare și detoxifiere a organelor implicate în metabolism și drenaj (rețeaua renală, hepatică și limfatică). Deoarece sunt compuși naturali, uleiurile esențiale nu se depozitează în corp, ci sunt eliminate prin transpirație, urină și expirație în aproximativ 24 de ore.

Schematic, procesul ar arăta așa:

Piele (stratul exterior) → Piele (straturile adânci) → Capilare → Fluxul sangvin → Receptori celulari → Organe → Metabolizare și excreție

Putem concluziona că, într-un fel, aplicarea pe piele a uleiurilor esențiale are o natură mai holistică, prin faptul că atinge corpul pe mai multe niveluri.

Când folosim uleiurile esențiale pe piele?

  • în caz de probleme ale pielii: dermatite, eczeme, psoriazis, tăieturi, răni, iritații, înțepături de insecte, acnee, riduri etc.
  • pentru a ameliora simptome localizate în diverse părți ale corpului: dureri de cap, dureri musculare și/sau de articulații, crampe abdominale, varice, dureri de spate etc.
  • pentru relaxare – în băi sau la masaj

De ce e nevoie să diluăm uleiurile esențiale înainte de aplicarea pe piele?

Pielea nu răspunde bine la concentrația mare de compuși chimici a uleiurilor esențiale. Acestea usucă pielea și cresc riscul de apariție a efectelor adverse. Imediat după aplicare, 100% din ulei e la suprafața pielii – acesta e momentul când reacțiile negative pot avea loc; și cu cât este mai mult ulei esențial pe piele, cu atât crește riscul apariției efectelor nedorite. Apoi, treptat, uleiul esențial pe de-o parte se evaporă, pe de altă parte pătrunde în piele. Prin aplicarea pe piele, aproximativ 5% din uleiul esențial se absoarbe în organism, când e diluat; când e folosit nediluat, se absoarbe mai mult.

”Diluarea uleiurilor esențiale e importantă din 2 motive. Unu, pentru a evita reacțiile pe piele: iritații, sensibilizare și fototoxicitate. Doi, pentru a evita toxicitatea sistemică, precum fetotoxicitatea, hepatotoxicitatea, carcinogenitatea și neurotoxicitatea. Reacțiile adverse pe piele sunt evidente când se întâmplă, dar efectele sistemice pot să nu fie evidente. Reacțiile pe piele depind în totalitate de diluarea uleiurilor, iar regulile de diluare și de siguranță există tocmai pentru a minimiza riscurile. Bineînțeles, asta nu înseamnă că de fiecare dată când cineva folosește uleiuri esențiale pe piele, nediluate, va apărea o reacție negativă. De multe ori, nu se va întâmpla nimic. Dar <mai mult> nu înseamnă neapărat  <mai bine>, iar minimizarea riscurilor este, în general, cea mai bună idee.”

Robert Tisserand

Care sunt metodele de aplicare pe piele a uleiurilor esențiale?

Cele mai comune metode de a folosi uleiurile esențiale cutanat sunt:

  1. Masajul – Uleiul esențial se diluează în unt sau ulei vegetal, numit și bază purtătoare, și se masează pe regiunea dorită – întregul corp sau doar anumite părți. Ulterior, se poate acoperi zona masată cu un prosop sau fașă medicală, pentru o mai bună absorbție.
  2. Comprese – Uleiul esențial se diluează într-o bază purtătoare (se poate apoi adăuga, sau nu, în apă) în care se îmbibă apoi un prosop sau bucată de material, care se aplică unde este necesar.
  3. Baie – Uleiul esențial se diluează în ulei vegetal și se adaugă în apă când intrați în cadă (altfel uleiul esențial se evaporă împreună cu apa caldă, înainte de a intra dvs în apă). Agitați pentru dispersare completă. Această metodă combină aplicarea pe piele a uleiurilor esențiale cu inhalarea. Pentru dispersarea uleiurilor, pot fi folosite și săruri de baie.
Rețineți!

Uleiurile esențiale NU sunt solubile în apă. Dacă le adăugați direct în apă, nediluate într-o bază purtătoare, vor impacta corpul la capacitate maximă, ca și cum le-ați folosi direct pe piele – apa nu acționează ca bază purtătoare.

Puteți citi și alte sugestii de folosire a uleiurilor esențiale în acest articol.

În ce diluez?

Uleiurile și unturile vegetale sunt cele mai potrivite substanțe pentru diluarea uleiurilor esențiale. Ele sunt denumite generic  ”baze purtătoare”.  În principiu, orice astfel de ulei este potrivit pentru diluare. Ca de obicei, sunt de preferat cele organice și obținute prin presare la rece. De asemenea, în aromaterapie sunt mai des folosite cele lipsite de miros sau cu un miros foarte fin, care nu modifică aroma uleiurilor esențiale: de exemplu, uleiul de migdale dulci, uleiul din sâmburi de caisă, cel din sâmburi de struguri, untul de shea, untul de cacao, uleiul de jojoba, de măsline etc.

Încă un lucru demn de menționat este faptul că bazele purtătoare au grade de absorbție diferite. Cele mai solide sau mai grase, precum untul de shea sau uleiul de măsline, se absorb mai greu în piele și mențin astfel mai mult timp uleiurile esențiale la suprafața pielii; sunt mai utile, deci, pentru probleme superficiale ale pielii – răni, iritații, înțepături de insecte, eczeme etc. Uleiurile mai puțin vâscoase și mai slabe în grăsimi, precum uleiul din sâmburi de caise sau cel din sâmburi de struguri, se absorb mai repede în piele, introducând și uleiurile esențiale mai rapid, fiind potrivite pentru probleme localizate în straturi mai adânci (dureri musculare, articulare, etc).

De asemenea, specialiștii consideră că anumiți compuși chimici, precum limonene și 1.8 cineol, au capacitatea de a mări permeabilitatea pielii. Astfel, uleiurile esențiale bogate în acești compuși – citricele, eucaliptul, ravintsara , etc – pot grăbi absorbția în piele a amestecurilor în care sunt încorporate.

Cât diluez?

Răspunsul depinde de mai mulți factori, printre care:

  • problema căreia vă adresați – masajul de relaxare poate fi făcut cu o concentrație mai mică de uleiuri decât e nevoie în caz de sciatică, de exemplu
  • partea corpului pe care urmează să fie aplicate uleiurile – îngrijirea tenului presupune folosirea uleiurilor esențiale în concentrație mai mică decât ar fi nevoie pentru o inflamație musculară, de exemplu
  • vârsta persoanei căreia i se adresează amestecul – pentru copii, femei însărcinate, vârstnici, se recomandă diluarea mai mare a uleiurilor esențiale
  • precauțiile, recomandările și contraindicațiile fiecărui ulei – anumite uleiuri au restricții de concentrație maximă – cimbrul, litsea, cuișoare etc.
  • pielea sensibilă – persoanelor cu piele sensibilă li se recomandă atenție sporită

Indicații de ghidare găsiți în articolul Diluarea uleiurilor esențiale, cantități și recomandări.

Factori care influențează pătrunderea uleiurilor esențiale în piele:

  • anumite părți ale corpului au pielea mai subțire, și deci mai permeabilă : capul, fața, zonele genitale, mucoasele. Tălpile și palmele sunt zonele corpului unde pielea este mai groasă și, deci, cel mai puțin permeabilă
  • căldura crește absorbția în piele – de aceea se recomandă acoperirea cu un prosop a zonei pe care se aplică uleiul esențial. Tot de aceea, se recomandă concentrații mai mici de uleiuri esențiale când se folosesc la băi, spa sau saună.

Rețineți!

  • Pentru a evita reacțiile adverse pe piele sau toxicitatea sistemică, e recomandat să diluați întotdeauna uleiurile vegetale într-o bază purtătoare (de regulă ulei sau unt vegetal, sau cremă). 
  • Uleiurile esențiale nu sunt solubile în apă, e necesară folosirea unei baze purtătoare (ulei sau unt vegetal) chiar și atunci când urmează a fi folosite în apa de baie.
  • Pătrunderea în piele a uleiurilor esențiale depinde de factori precum grosimea pielii, baza purtătoare, uleurile esențiale, căldura.
  • Diluarea uleiurilor esențiale se face în funcție de mai multe criterii. Cel mai bine este să păstrați la îndemână un tabel de diluare, precum cel propus de eArome.ro, în articolul   Diluarea uleiurilor esențiale, cantități și recomandări.                        
sursă foto: essentialoilenvy.com
surse:
http://roberttisserand.com/2014/05/essential-oil-dilution-important/
http://www.usingeossafely.com/diluting-essential-oils-safely-safe-dilution-guidelines-for-all-ages/
https://www.thearomablog.com/how-do-essential-oils-work-in-our-bodies/