Ajută-te singur – aromaterapia făcută simplă

Ai o problemă pe care te gândești să încerci să o ameliorezi, sau chiar rezolvi, cu uleiuri esențiale? Buuun. Dar de unde începi?

Informația e multă, timpul tău e limitat, ai prefera să întrebi pe cineva care să îți facă o schemă exactă pe care tu să o aplici și gata.

Ar fi ideal să fie atât de ușor. ☺

Din păcate, în țara noastră, numărul aromaterapeutilor cu studii reale și aprofundate e mic. Informația pe internet e multă, dar o mare parte din ea e viciată de interese de tot felul. Pseudo-specialiști se găsesc la tot pasul, de cele mai multe ori fideli vreunei firme-mamă exhaustive, de unde își iau și informația și produsele; ei vin însă la pachet cu multe riscuri și știm sigur că nu vrei să pui sănătatea ta și a copiilor tăi în mâna oricui.

Și atunci tu ce faci?

Noi credem că cea mai bună și simplă cale e să te ajuți singur. Cum? Urmând pașii de mai jos.

 

  1. Alegerea uleiurilor

Acest lucru îl poți duce la bun sfârșit în câteva etape:

  • După simptomele fizice: greață, durere, răceală, anxietate etc. Am construit site-ul de așa natură încât să îți fie ușor să vezi toate opțiunile ce se potrivesc cu nevoia ta. Doar urmează etichetele.
  • La sfârșitul pasului A, ai probabil pe lista mai multe uleiuri, dar evident nu vrei să le cumperi pe toate. Nu deodată, cel puțin (ci pe rând) :). Asta ne aduce la punctul B: proprietățile energetice ale uleiurilor. Fiecare ulei are, la descrierea sa, o parte în care am enunțat acțiunile pe care respectivul ulei le are pe plan emoțional, energetic și spiritual. De exemplu: deblochează creativitatea, crește curajul, sporește încrederea în sine, etc. Îți recomandăm să citești cu atenție acea parte și să vezi de care din acele acțiuni ai nevoie cel mai mult. Apoi faci selecția uleiurilor din categoria A, prin eliminare.
  • Ascultă-ți intuiția. Tu ești cel mai bun medic și prieten al tău. Tu te cunoști cel mai bine. Dacă te oprești puțin să te asculți și să vezi ce-ți spune inima, vei ști ce să alegi. Doar ai încredere.

 

  1. Acum că ai redus lista de posibilități – care pot fi multe – la acele uleiuri care ți se potrivesc, e timpul să vezi cum le poți folosi.

Liniile după care să te ghidezi sunt simple:

  • inhalarea: pentru tot ce ține de psihic, emoțional, energetic și spiritual; pentru afecțiunile sistemului respirator; pentru greață, inapetență, susținerea sistemului imunitar (preventiv sau în convalescență).
  • aplicarea pe piele: pentru probleme ale pielii, ale mușchilor și oaselor, diverse dureri, inflamații, spasme, probleme locale (la stomac, abomenul inferior, membre etc).
  • ingerarea: așa cum am spus și în alte articole, recomandăm că ingerarea să se facă doar la sfatul unui medic specializat pe așa ceva. Prin urmare, îți recomandăm să te rezumi la primele 2 metode de folosire a aromaterapiei. Promitem că funcționează :).
  • combinarea inhalării cu aplicarea pe piele: poți folosi concomitent ambele metode, în aproape toate situațiile, cu păstrarea unui echilibru – nu exagera, folosește cantități mici, alternează uleiurile și ia pauze (momente în care să nu folosești deloc uleiurile)

Poți găsi și alte sugestii de folosire a uleiurilor esențiale în articolul Cum folosim uleiurile esențiale.

  1. Acum că ai uleiurile și știi metoda de folosire care ți se potrivește, mai rămâne doar să vezi cantitățile.

Pentru inhalare cu ajutorul difuzorului pentru aromaterapie, le găsești aici.

Pentru aplicarea pe piele, le găsești aici.

 

Nu te mințim, ai ceva de citit. Cam de 2 ori mai mult decât dacă ai întreba pe undeva pe internet și ai sta să citești răspunsurile. Avantajul în varianta propusă de noi este că doar prima dată e mai greu; dățile viitoare va fi mai ușor pentru că deja vei avea multă informație și experiență. Și nu trebuie să depinzi de nimeni ca să îți răspundă, nu trebuie să selectezi din mai multe răspunsuri primite pe cele pertinente (și, în plus, dacă tu nu te documentezi, de unde vei ști care sunt răspunsuri pertinente și care nu?).

Pe deasupra, mai e un aspect: aromaterapia e foarte subiectivă. Ce a funcționat pentru alții, poate să nu funcționeze și pentru tine; aromele preferate ale apropiaților ție pot să își displacă. Fiecare dintre noi suntem suma diferențelor față de ceilalți. De aceea, ne suntem datori nouă înșine să ne cunoaștem cel mai bine și să avem cea mai mare grijă de noi. Doar prin informare și experiență proprie putem să vedem ce funcționează cel mai bine pentru fiecare dintre noi. Deci.. testează, testează, testează: uleiuri, cantități, moduri de folosire. Singurul lucru la care îți recomandăm să ai grijă este să respecți recomandările de siguranță.

Așadar, la drum, prietene! Aromaterapia se simte cel mai bine pe propria piele. La propriu și la figurat ;).