Bine de știut pentru început

Garanția purității uleiurilor esențiale – Analiza GC/MS

Ce este analiza GC/MS?

Analiza Gaz-Cromatografică și Spectrometria de Masă este o analiză chimică ce determină compușii chimici ai unui ulei esențial și procentul în care aceștia sunt prezenți în el. Gaz-cromatografia este metoda de separare a compușilor volatili din uleiurile esențiale în componenți individuali; rezultatul este un grafic liniar ce prezintă acești compuși. Spectrometria de masă identifică acești componenți individuali și procentajele în care aceștia se regăsesc în uleiul esențial. Această analiză determină dacă uleiul esențial a fost adulterat cu compuși care nu ar trebui să se regăsească în el în mod normal.

În plus, cunoașterea procentului compușilor este importantă, deoarece proprietățile terapeutice ale unui ulei esențial și problemele de siguranță în folosirea lui sunt determinate de profilul chimic al acestuia.

”Eu văd doar niște nume pe care nu le cunosc și niște cifre. Cu ce mă ajută asta pe mine?”

Dacă nu ai cunoștințe de chimie, raportul GC/MS s-ar putea să ți se pară un nonsens. Ce poți face este să compari analizele chimice de la mai multe firme, precum și din literatura de specialitate – cartea Essential Oil Safety de Robert Tisserand și Rodney Young este o resursă cuprinzătoare și utilă; sau poți cere părerea unui aromaterapeut.

Noi, la eArome.ro, punem puritatea și calitatea uleiurilor noastre pe primul loc.  Te asigurăm că îți punem la dispoziție doar uleiuri esențiale care au fost testate și declarate pure; rapoartele pe care ți le punem la dispoziție provin de la laboratoarele care au analizat și determinat uleiurile ca fiind pure.

Vezi analizele GC/ MS aici 

Chimia din spatele terapiei

Analiza GC/MS este pentru uleiurile esențiale așa cum analiza de sânge este pentru om. E ca o amprentă ce arată unicitatea fiecărui lot de ulei esențial, în ceea ce privește identitatea și proprietățile terapeutice.

De exemplu, se spune despre Lavandă că este liniștitoare. Sunt 2 metode prin care putem verifica asta: folosim uleiul esențial și vedem că ne liniștește, sau ne uităm la raportul GC/MS și vedem că are un conținut bogat de linalool și acetat de linalil, ambii compuși fiind cunoscuți că au proprietăți sedative, în urma studiilor ce s-au făcut pe ei.

Să luăm un alt exemplu – uleiul esențial de Portocală. Dacă ne uităm la raportul său GC/MS, vom vedea că, asemenea majorității uleiurilor esențiale de citrice, are o concentrație mare de limonene. Studiind puțin despre acest compus chimic, aflăm că el a fost izolat și testat, iar concluziile arată că – printre altele – activează leucocitele (globulele albe) și acționează ca un eficient agent antiinflamator și antibacterian. Deci, dacă limonene are aceste proprietăți, iar uleiul esențial de Portocală conține până la 90% limonene, putem deduce că acesta din urmă poate activa leucocitele, fiind deci un ulei imunostimulant și poate fi folosit ca agent antiinflamator și antibacterian.

Mai mult, cunoașterea compușilor chimici și a procentajului lor – așa cum este furnizată prin GC/MS – este foarte importantă atunci când se urmărește crearea unui amestec de uleiuri esențiale bazat pe proprietățile compușilor chimici.

De exemplu, să spunem că vrei să îți faci un amestec de uleiuri esențiale pentru somn și relaxare. Analizând rapoartele GC/MS, vei vedea că anumite uleiuri – precum Lavanda, Coriandrul – au un procentaj mai mare de linalool decât alte uleiuri. Știind deja că linalool este unul dintre compușii responsabili cu proprietățile sedative, poți deci să combini aceste uleiuri în scopul de a obține relaxarea și un somn odihnitor.

Siguranța stă tot în chimie

Recomandările de siguranță, contraindicațiile și atenționările se bazează tot pe profilul chimic al uleiului. În lumea aromaterapiei, se știe că compușii chimici 1.8 cineole (prezent în Eucalipt, Rozmarin, etc) și menthol (prezent în Menta Peppermint) pot provoca dificultăți de respirație și probleme neurologice copiilor și bebelușilor. Analiza GC/MS spune cu certitudine dacă nivelul acestor compuși este mare și, deci, uleiul este mai bine să fie evitat la copii și bebeluși.

”Bun, acum că am analiza GC/MS, pot sta liniștit(ă) că uleiul ăsta e de calitate?”

Puritatea și calitatea unui ulei esențial sunt două lucruri diferite. Un ulei esențial poate fi pur, dar de calitate inferioară. Conform standardelor aromaterapiei holistice, dacă un ulei esențial a fost adulterat, atunci el este automat considerat de calitate inferioară.

Calitatea unui ulei esențial este una dintre discuțiile fără sfârșit din lumea aromaterapiei. Așa cum medicii au anumite subiecte la care nu pot ajunge la un consens, tot așa este în lumea aromaterapiei discuția despre ”ce înseamnă calitatea unui ulei”. Analiza GC/ MS arată doar puritatea unui ulei. Calitatea unui ulei esențial este strâns legată de țara de origine a plantei și depinde de factori precum: calitatea solului în care a crescut planta, cantitatea de precipitații, temperatura/clima, altitudinea, modul de recoltare a plantei, modul de depozitare înainte de distilare, timpul dintre recoltare și distilare, aparatura de distilare (aparate din cupru vs. aparatură din oțel, de exemplu), condițiile de depozitare a uleiului esențial.

Calitatea unui ulei esențial poate fi și o chestiune subiectivă. Tu poate preferi uleiul de Lavandă marca X, iar vecina ta poate să prefere uleiul de Lavandă marca Y. Atâta timp cât ambele uleiuri sunt pure, mai departe e chestiune de preferințe individuale; nu există de fapt nicio problemă în ceea ce privește calitatea. ”Frumusețea este în ochii privitorului” spune un citat celebru. La fel și calitatea unui ulei esențial.

Există totuși și un ”dar”…

Analiza GC/MS este foarte importantă, după cum am explicat mai sus. Cu toate acestea, sunt câteva lucruri de subliniat:

  • Un ulei esențial este mai mult decât suma părților sale. Deci e important să știm compușii și procentajele, dar trebuie să ținem minte că, la tot ce înseamnă un ulei esențial, contribuie și alți factori, ce nu pot fi măsurați – vibrația, calitatea. Cam așa cum un om este mai mult decât o masă de oase, mușchi și piele :).
  • În plus, un ulei esențial are zeci, chiar sute de compuși chimici, dintre care au fost studiați amănunțit aproximativ 60. Deci încă nu avem o bună parte din informație. Și mai este și ”magia”, dacă vreți, a complexității interacțiunii dintre compușii chimici dintr-un ulei, care se sprijină, se completează și lucrează împreună. Natura păstrează pentru sine divinul din plantele sale… 🙂
  • Analiza GC/MS este o analiză costisitoare. Nu toate distileriile și producătorii mici își permit să o facă. Asta nu înseamnă că uleiurile lor nu sunt pure și nu au fost făcute cu cele mai bune intenții. Educă-ți nasul și ascultă-ți instinctul; ele te vor ajuta și în lipsa analizelor chimice. Citește și Ulei esențial pur? Cum îl aleg? 
  • Analiza GC/MS a aceluiași ulei esențial diferă de la o firmă la alta, și – în cadrul aceleiași firme – de la un lot la altul. Asta deoarece uleiurile esențiale provin din plante vii, care își schimbă compoziția chimică în funcție de o multitudine de factori, așa cum am spus mai sus, la paragraful despre calitate: locul din care provin, condițiile meteo dintr-o anumită perioadă de timp, momentul recoltării, plantele învecinate, vârsta plantei etc. Exact așa cum și analiza ta de sânge de azi va fi diferită de cea de anul trecut și de cea de peste 2 săptămâni. Deci nu te alarma dacă în 2 analize comparative vei găsi lucruri mai mult sau mai puțin diferite. Privește lucrurile în ansamblu și, din nou, ascultă-ți nasul și instinctul.

Te încurajăm să analizezi rapoartele GC/MS pe care ți le punem la dispoziție și din alte surse reputabile. Cu cât ești mai informat(ă), cu atât vei putea beneficia mai mult de unul dintre cele mai pure și simple instrumente ale sănătății pe care natura ni le oferă.

surse:

  • tisserandinstitute.org/highs-lows-gc-ms-essential-oil-analysis
  • www.aromatics.com/pages/learn-purity-testing-gc-ms
  • www.edensgarden.com/blogs/news/what-is-a-gcms-test
  • stillpointstudies.com/essential-oils/essential-oil-gcms-report
  • www.planttherapy.com/blog/2017/09/12/gcms-testing-and-why-it-is-important/

susa foto: theecowell.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *