Chakrele și uleiurile esențiale (partea întâi)

De mii de ani, oamenii folosesc diverse tehnici pentru a-și liniști mintea. De la respirație, la mindfulness, la cântec, dans, atingeri tămăduitoare, stimulare vizuală (de exemplu uitatul la TV), aromaterapie, meditație, și chiar degustare de alimente alese precum vinul sau ciocolata. Totul pentru a conduce mintea din starea de activitate într-o stare de detașare – un loc gol între gânduri, un spațiu plin de potențial încă neexplorat.

Cea mai populară și răspândită metodă de conectare la propria energie și de conștientizare, valorificare și eliberare este meditația. Conceptul de meditațe este strâns legat de alte două concepte: yoga și chakrele.

Yoga este una dintre cele 6 școli tradiționale ale hinduismului, bazată pe meditație ca o cale spre auto-cunoaștere, este un ansamblu incredibil de instrumente de vindecare, o invitație la o călătorie interioară, la autoevaluare. Yoga, ca o combinație între exerciții fizice (posturi cunoscute sub numele de asane) și meditație, este practicată de mai bine de 5 000 de ani.

Chakrele, conform Ayurveda – sistemul indian tradițional de vindecare –, sunt puncte de intersecție energetică prin care domeniul nostru local, lumea formelor și fenomenelor, este conectat la domeniul nonlocal, al lumii nevăzute. În corp, există 7 chakre principale, situate într-o linie care pornește de la baza coloanei vertebrale și continuă ascendent pe partea frontală a corpului până în vârful capului. Chakrele sunt considerate centri energetici pentru receptarea și transmiterea energiei noastre vitale (cunoscută în sanscrită sub numele de prana).

În sanscrită, chakra înseamnă ”roată”. Invizibile pentru ochiul liber, chakrele sunt considerate a fi asemănătoare cu niște roți colorate care se învârt în sensul acelor de ceasornic, cu viteze și frecvențe diferite una față de cealaltă.

Se crede că fiecare chakră absoarbe și filtrează energia pe care o emitem prin gânduri, vorbe și fapte, precum și energia din mediul înconjurător. Când una dintre chakre este în dezechilibru, începe să se rotească prea repede sau prea încet, afectând părțile corpului legate de respectiva chakră, precum și aspecte emoționale și psihice din noi.

Foarte practicată în yoga este meditația pe chakre, prin care se urmărește curățarea și echilibrarea lor. Aromaterapia poate facilita echilibrarea chakrelor, asociind folosirea uleiurilor esențiale cu mișcările fizice din yoga, cu masaj, reflecție, meditație, rugăciune.

Vezi ce uleiuri esențiale sunt potrivite fiecărei chakre, în articolul ”Chakrele și uleiurile esențiale (partea a doua)”. 

surse:

  • Angela Mayer – Bolile ne învață unde greșim
  • Davidji – Secretele meditației
  • Margaret Ann Lembo – Chakra Awakening
  • Ally Hamilton – Yoga, puterea de a vindeca
  • Patricia Mercier – The Chakra Bible
  • https://www.aromaweb.com/essentialoilschakras/default.asp

sursa foto: blog.hanstandapp.com